Sokféleképpen lehet egy húslevest elkészíteni, de az igazi húsleves elkészítésének vannak alapszabályai.
A tökéletes húsleves receptje
1) Első szabály, hogy a húslevest nem kavarjuk, mert zavaros lesz.
2) Másodszor, nagyon lassan, kis lángon főzzük ettől lesz a húslevesnek húsleves íze.
3) A legjobb, ha nem színhúsból főzzük, hanem csontot is rakunk a fazék aljára, majd erre a húst.
4) A régi hagyománnyal szemben a levest nem habozzuk le, mert akkor oda az értékes fehérje, a lassú főzés következtében majd szépen leülepszik, nem lesz zavaros tőle a húsleves.
Az elkészítés:
- Elsőként a húst és a zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk.
- A fazék aljába rakjuk a csontot, majd rá a húst.
- Felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje, majd felforraljuk.
- Hozzáadjuk a szemes borsot, fokhagymát, egész vöröshagymát.
- Fél óra lassú forralás után beletesszük a zöldségeket, zöldpaprikát, paradicsomot és egy csokor petrezselymet.
- Fűszerezzük ízlés szerint. Én csak sót, borsot és Delikátot használok.
Tipp:
- Ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak.
- Többféle húst és csontot is használhatsz, annál ízletesebb lesz. Én karajcsontból, csirkeszárnyból és nyakból szoktam főzni. Rakhatunk bele marhát is.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem ajánlatos tárolni, a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.